Column

Column

Richard Koster heeft een counselingpraktijk voor psychosociale hulpverlening.

Hij is 41 jaar oud en getrouwd met Doc. Samen hebben zij twee zonen van 3 en 4 jaar oud.

Richard schrijft columns die uit het leven gegrepen zijn. De ene keer zijn ze vermakelijk dan weer confronterend of ontroerend, maar altijd bevatten zij een overdenking. De columns worden maandelijks gepubliceerd in het huis aan huis blad de "Picture" en in de online Lifestyle Magazine Hollandsstijl. 

feb10

De verbeterde ontwijking

Ik ben nou eenmaal zo, verzucht mijn 17 jarige cliënt Bas als hij mij zijn cijferlijst toeschuift. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar. De frustratie is in zijn ogen leesbaar. Bas is sinds kort bij mij in behandeling om zijn “studieontwijkend gedrag” aan te pakken. Bas vind het lastig om gemotiveerd te blijven en het is hem tot nu toe nog niet gelukt om enige structuur en planning in zijn schoolwerkzaamheden te brengen. Een gegeven dat duidelijk in zijn cijferlijst naar voren komt. 

dec06

Feestdagen Blues

Regelmatig ontvang ik mails van mensen die mijn columns hebben gelezen. Afgelopen week van Chantal. Omdat veel mensen met hetzelfde probleem rondlopen, geef ik met haar toestemming hieronder antwoord op haar vraag.

sept04

Herfstdip

En? Verzucht Miriam, de hoofdredacteur van HollandsStijl, terwijl ze zich op de bank van de praktijk laat ploffen. Hoever ben je met de column? Heb je alweer wat leuks meegemaakt en opgetikt. Deze vraag had ik natuurlijk al verwacht. Het artikel had allang af moeten zijn. Ik mompel iets over drukte en geen tijd en ik schenk haar mijn beste imitatie van de meest schattige en schuldbewuste blikken die mijn zonen laten zien als ze weer eens wat stouts hebben gedaan. Om het geheel af te maken breng ik tevens een klein onnozel lachje ten gehore. Haar mond lacht maar haar ogen lachen niet mee. 

juli20

Vliegangst

En? Gaan jullie nog op vakantie? Vraagt mijn collega Karin.  Euh ja, Doc heeft besloten dat we dit jaar “leuk” gaan kamperen. Ik zie er een beetje tegenop omdat mijn jongste zoon nogal in zijn eigen wereld leeft en ik dan waarschijnlijk de hele vakantie “waar is de jongste gebleven” mag spelen. Ach zegt Karin lachend. Het kom vast goed. Weet je, je moet je gewoon wat meer focussen op wat er wel goed gaat.

jan16

De Wenselijke Beslissing

Hoe kan het, vroeg laatst één van mijn cliënten, hoe kan het dat telkens als ik probeer om te stoppen met roken mij dat steeds niet lukt. Ik zei tegen hem “dat is het nou juist” als je zegt dat je iets “probeert” heb je niet echt een beslissing genomen. Door te stellen dat je het probeert, geef je bij voorbaat aan dat falen tot de mogelijkheid behoord. Wat je dan eigenlijk zegt is dat je “wenst” om te stoppen. Een wens heeft de eigenschap dat deze wel of niet ooit een keer uit zou kunnen komen. Een beslissing daarentegen is een vaststaand element en geeft je het gevoel dat stoppen met je goede voornemen eigenlijk geen optie is. 
mei23

Hectische rust

Kalm aan en rap een beetje! Deze uitspraak van Herman Finkers is tekenend voor hoeveel mensen het leven ervaren. Aan de ene kant volledig deel willen nemen aan alles wat het leven te bieden heeft en aan de andere kant een sterke behoefte aan rust hebben. Een van mijn cliënten beschrijft dit gegeven zeer treffend: "...vol het gaspedaal in trappen terwijl je de handrem aantrekt."

dec23

De Time Manager

Jij!?, Doc kan nog net haar lach inhouden als ik haar vertel dat ik zojuist een workshop “Time Management” heb gegeven. Lichtelijk geïrriteerd door haar reactie begin ik een relaas over dat ik, juist als ervaringsdeskundige, de aangewezen persoon ben om een dergelijke workshop te verzorgen. 

nov05

De leuke leukerd

Je uitdaging voor aankomende periode is:  jezelf vertellen dat je een super leuk persoon bent. Je gaat dagelijks hardop tegen jezelf zeggen:  ik ben leuk, ik ben oké. En dit zeg je zo vaak je maar kan.  Moet dat echt?  Mijn cliënt Liesbeth kijkt me bedenkelijk aan. Als je in een drukke supermarkt bent kun je het het beste even in jezelf doen, maar ik beloof je de oefening doet wonderen. Met een bemoedigende blik zeg ik tegen haar, laten we het eens proberen. Het is duidelijk dat Liesbeth zich wat opgelaten voelt. De woorden komen aarzelend over haar lippen. 

juli27

Vakantiestress

Doc is boos, zowel zij als ik hebben beiden last van haar vakantiestress. Met een hand in haar zij en met wijzende vinger in mijn richting heeft zij luid en duidelijk haar onvrede overgebracht over mijn inzet m.b.t. de voorbereidingen voor de vakantie. Jij bent weer eens met je column bezig terwijl ik alles in mijn eentje moet doen! 

mei18

Opgebrand Gelukkig

Je doet ook veel teveel! Zei van de week mijn goede vriendin en fysiotherapeut met een afkeurende blik toen ik over de pijn in mijn nek en schouders klaagde. Typische spanningsklachten. Het is waar, ik wil altijd alles doen en kunnen en het liefst allemaal te gelijk. Die instelling heeft mij in het verleden net als 14% van werkend Nederland al eens een burn-out opgeleverd. Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest en komt voort vanuit langdurige stress.

juli06

Mobiele Ergernis

'Hey, gezelligerd!', roep ik Doc toe. Het is weer zover. Zitten we net aan tafel te genieten van een door mijzelf met liefde vervaardigde maaltijd, als haar mobieltje weer eens bliept, trilt en oplicht. Weg is haar aandacht. Voor mij althans, want ze heeft wel aandacht voor weer een leuke app van haar zus. Geen oog meer voor het eten of oren voor mijn verhalen.

Testimonials

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.