Vliegangst

En? Gaan jullie nog op vakantie? Vraagt mijn collega Karin. Euh ja, Doc heeft besloten dat we dit jaar “leuk” gaan kamperen. Ik zie er een beetje tegenop omdat mijn jongste zoon nogal in zijn eigen wereld leeft en ik dan waarschijnlijk de hele vakantie “waar is de jongste gebleven” mag spelen. Ach zegt Karin lachend. Het kom vast goed. Weet je, je moet je gewoon wat meer focussen op wat er wel goed gaat.

En jullie? Gaan jullie nog ergens heen?, vraag ik om verdere discussie uit de weg te gaan. Opeens is er niets meer over van haar ontspannen blik en vrolijkheid. Terwijl ze wat met haar vingers friemelt zegt ze: Wij gaan over twee weken naar Florida. O, maar dat is toch hartstikke leuk? Jawel, stamelt ze, het probleem is alleen dat ik bang ben om te vliegen. Ik heb me over laten halen en zie er nu erg tegenop.

Geen weerstand biedend aan mijn impuls om ongevraagd advies te geven zeg ik: Een mogelijke tip is om voordat je gaat vliegen je reis positief te visualiseren. Dus dat je lekker rustig zit en reist. De zon schijnt, het is gezellig, het is ontspannen, de stoel zit lekker en je bedenkt hoe prachtig je bestemming zal zijn.

Wat ook helpt, is het verzamelen van feiten over vliegtuigen, turbulentie en veiligheid. Je zult er dan achter komen dat de techniek zeer hoogstaand is en vliegen velen malen veiliger is dan transport via de auto.

Tijdens de reis zelf kun je je adem als “anker” gebruiken. Door je te focussen op je diepe buikademhaling zal je spanning verminderen en je angsten doen verdwijnen. Je aandacht verleggen van de turbulentie naar de mooie ogen van je partner zal ook zeker bijdragen aan een fijne vlucht.

Ach zeg ik glimlachend, het komt vast goed. Je moet je gewoon wat meer focussen op wat er wel goed gaat!

Reis goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster