Herfstdip

En? Verzucht Miriam, de hoofdredacteur van HollandsStijl, terwijl ze zich op de bank van de praktijk laat ploffen. Hoever ben je met de column? Heb je alweer wat leuks meegemaakt en opgetikt. Deze vraag had ik natuurlijk al verwacht. Het artikel had allang af moeten zijn. Ik mompel iets over drukte en geen tijd en ik schenk haar mijn beste imitatie van de meest schattige en schuldbewuste blikken die mijn zonen laten zien als ze weer eens wat stouts hebben gedaan. Om het geheel af te maken breng ik tevens een klein onnozel lachje ten gehore. Haar mond lacht maar haar ogen lachen niet mee.

Heb jij misschien een idee voor een onderwerp?, vraag ik snel om haar af te leiden. Euhm onderwerp? Ze hoefde niet lang na te denken. Als het even kan graag iets met herfstkleuren, duisternis, guur en koud weer. Ik kijk uit het raam naar buiten. De felle zon doet mijn ogen samenknijpen. Toegegeven zegt Miriam, die mijn vragende blik beantwoord, hebben we dit jaar een verlengde zomer gehad, maar ondanks dat, worden de dagen korter en staat de herfst onvermijdelijk voor de deur.

Miriam staat er in deze donkeretijden niet alleen voor. Ongeveer 40% van de bevolking voelt zich tijdens de donkere maanden een beetje somber. Ongeveer 500.000 van deze groep maakt jaarlijks een seizoensgebonden depressie door. Activiteiten die kortgeleden vanzelf leken te gaan, kosten opeens veel energie. De “sprankel” is uit de bezigheden en het liefst blijft men de hele dag binnen met de deuren en ramen gesloten totdat het weer lente is.

Alsjeblieft Miriam, hier een lekker stuk chocolade. Met een ferme knak breek ik een stuk voor haar af en hou het enthousiast voor haar neus. Weer lachen haar ogen niet mee. Neem nou maar, je zult er van opknappen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er door het eten van donkere chocola endorfine in de hersenen vrijkomt. Dat stofje kan je een blij en vrolijk gevoel geven.

Cliënten die bij mij voor een seizoensgebonden dip naar de counselingpraktijk komen denken vaak dat er eigenlijk niets aan te doen is. Het tegendeel is echter waar. Naast lichttherapie wat gezien wordt als het meest effectieve middel om over je herfstdip heen te komen, kun je zelf ook het een en ander doen.

Neem bijvoorbeeld een positieve houding aan terwijl je loopt. Dus beweeg zoals wanneer je jezelf goed, vrolijk en sterk voelt. Vergeet daarbij niet om ook te lachen. Zelfs wanneer je daar niet voor in de stemming bent. Het blijkt namelijk dat je lichamelijke houding en je gezichtsuitdrukking je stemming beïnvloedt.

Ga naar buiten als het licht en droog is. Blijf actief want door het doen van activiteiten zal je stemming verbeteren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat hardlopen, maar ook andere sporten een effectieve behandeling is tegen een herfstdip en depressies. Het kan voor veel mensen net zo goed werken als een antidepressivum.

Het vallen van de blaadjes is voor veel mensen een bevestiging dat het leven niet oneindig is. Dit kan het gevoel opwekken dat het allemaal geen zin heeft.

Het kan helpen om meer inzicht te krijgen in de beweging van de natuur. Dat je gaat beseffen dat de seizoenen en vallende blaadjes niet zinloos zijn, dat onder de grond voorbereidingen worden getroffen voor een nieuwe lente.

Dus als ik het goed begrijp moet ik met een flinke hap chocola, een brede lach en al rennend door de natuur beseffen dat het ooit weer lente wordt. Zo, verzucht Miriam, die al moe wordt van de gedachte, dat wordt een moeilijke klus!

Probeer dan tijdens je moeilijke momenten te bedenken dat het “weer” misschien niet mee zit, maar dat dat altijd nog beter is dan dat het weer niet meezit.

Haar ogen lachen mee.

Herfst goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster