Hectische Rust

Kalm aan en rap een beetje! Deze uitspraak van Herman Finkers is tekenend voor hoeveel mensen het leven ervaren. Aan de ene kant volledig deel willen nemen aan alles wat het leven te bieden heeft en aan de andere kant een sterke behoefte aan rust hebben. Een van mijn cliënten beschrijft dit gegeven zeer treffend: "...vol het gaspedaal in trappen terwijl je de handrem aantrekt."

Het proberen om met deze dualiteit te leven kost een hoop energie en kan een gevoel van ongemak en stress veroorzaken. Als counselor leer ik mensen hoe zij in deze hectische tijd met zichzelf en in samenhang met hun omgeving kunnen leven. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik in de drukte van de dag soms ook wel eens mijn werkzame adviezen vergeet.

Onlangs viel een inspirerend moment mij ten deel. Om een mooie columnfoto te bemachtigen heb ik de hulp ingeroepen van fotografe Rosalie Beltman. Vanwege het vele natuurgroen kozen we de “Linie” te Den Helder als locatie. Omdat ik wat te vroeg was nam ik plaats op een bankje. De zon scheen en de drukke gedachten maakte langzaam plaats voor de rust en de schoonheid van de omgeving. Het was een moment waarop ik besefte dat het zonde is om alleen maar van taak tot taak te leven.

Ik bedacht dat er niet veel voor nodig is om tot jezelf te komen en je rust te pakken. Plan wat eigen tijd in. Gun jezelf de gelegenheid om eens een keer wat anders te doen. Te ontsnappen uit je gedachten en je dagelijkse routine.

Maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos, stap van je fiets af om naar een bloem in de berm te kijken of uit je auto om het landschap te aanschouwen. Wacht op een bus die niet komt of wees te vroeg voor een afspraak.

Wat je ook doet. Wees bewust van je omgeving hoe mooi of lelijk die ook is.

Haal diep adem en verzucht tegen jezelf: alles is goed.

Heb het goed met vriendelijke groet,

Richard Koster