De Wenselijke Beslissing
Hoe kan het, vroeg laatst één van mijn cliënten, hoe kan het dat telkens als ik probeer om te stoppen met roken mij dat steeds niet lukt. Ik zei tegen hem “dat is het nou juist” als je zegt dat je iets “probeert” heb je niet echt een beslissing genomen. Door te stellen dat je het probeert, geef je bij voorbaat aan dat falen tot de mogelijkheid behoord. Wat je dan eigenlijk zegt is dat je “wenst” om te stoppen. Een wens heeft de eigenschap dat deze wel of niet ooit een keer uit zou kunnen komen. Een beslissing daarentegen is een vaststaand element en geeft je het gevoel dat stoppen met je goede voornemen eigenlijk geen optie is.
75% van alle Nederlanders hadden op 1 januari 2016 goede voornemens. 8% van al die voornemens zullen het einde van het jaar 2016 niet halen. Of je nu wilt stoppen met roken, afvallen, meer sporten, een nieuwe studie wilt beginnen of dat je wat vaker je moeder wilt bellen, het start allemaal met het nemen van een beslissing en je daaraan te houden. Daar ligt ook vaak het probleem. Je begint ergens gemotiveerd aan, maar uiteindelijk verslapt je aandacht en verlies je de motivatie.
Om gemotiveerd te blijven is het belangrijk een goede waarom te hebben. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen omdat anderen dat willen dan zal je waarschijnlijk niet lang gemotiveerd blijven. Immers je doet het niet voor jezelf. Als je wilt afvallen omdat je gewicht het spelen met je kinderen belemmerd dan zal deze “waarom” je waarschijnlijk sterker motiveren. Het afvallen staat dan in dienst van een hoger doel: het spelen en contact maken met je kinderen en is daardoor een goede waarom.
Kijk nog eens naar je eigen voornemen. Heb je een beslissing gemaakt? en is de waarom groot genoeg? Zo ja, gefeliciteerd! Je hebt je doel al voor de helft behaalt.
Voor 2016 niets dan goeds en met vriendelijke groet,
Richard Koster