De Time Manager

Jij!?, Doc kan nog net haar lach inhouden als ik haar vertel dat ik zojuist een workshop “Time Management” heb gegeven. Lichtelijk geïrriteerd door haar reactie begin ik een relaas over dat ik, juist als ervaringsdeskundige, de aangewezen persoon ben om een dergelijke workshop te verzorgen.

Kijk, zeg ik tegen Doc, die mij nog steeds met vermaak en een tikkeltje ongeloof aankijkt. Waar veel mensen last van hebben, is het creëren van overzicht. Het probleem is dat je leven organiseren niet iets statisch is. Het heeft aandacht nodig om in goede banen geleid te worden.

Omdat het soms zo moeizaam lijkt te gaan, ontwikkelen mensen weerstand. Ze zeggen dingen als, het lukt mij toch niet, ik ben gewoon niet goed in plannen en ik vergeet toch altijd in mijn agenda te kijken. Ik geef toe dat ik in het verleden ook zulke gedachten had, maar op een gegeven moment ben ik gaan beseffen dat alles te leren is. Time management is daarom niet anders dan fietsen of breien.

Een tip is om elke avond 10 minuten de tijd te nemen om de dag erna voor te bereiden. Schijf in je agenda of planner wanneer je welke activiteit gaat doen. Geef jezelf bij elke activiteit een deadline, zodat je minder snel van je taak wordt afgeleid.

Iedereen is anders en de methode om je tijd te managen zal daardoor van mens tot mens verschillen. Hoe je het ook doet, probeer altijd dezelfde werkwijze te hanteren en het net zolang vol te houden totdat het een gewoonte is geworden.

Dat is mooi, zegt Doc. Dan heb je vast tijd om dit weekend op de jongens en de kinderen van mijn zus te passen, zodat wij kerstinkopen kunnen doen?

Terwijl ik mijn zakken na voel, kijk ik zoekend om mij heen. Ach, wat vervelend nou, ik ben mijn agenda kwijt.

Time goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster