De leuke leukerd

Je uitdaging voor aankomende periode is: jezelf vertellen dat je een super leuk persoon bent. Je gaat dagelijks hardop tegen jezelf zeggen: ik ben leuk, ik ben oké. En dit zeg je zo vaak je maar kan. Moet dat echt? Mijn cliënt Liesbeth kijkt me bedenkelijk aan. Als je in een drukke supermarkt bent kun je het het beste even in jezelf doen,maar ik beloof je de oefening doet wonderen. Met een bemoedigende blik zeg ik tegen haar, laten we het eens proberen. Het is duidelijk dat Liesbeth zich wat opgelaten voelt. De woorden komen aarzelend over haar lippen.

De meeste mensen zullen dezelfde aarzeling als Liesbeth voelen als ze gevraagd worden om tegen zichzelf te zeggen dat ze leuk zijn. Dit komt omdat we doorgaans niet zo positief zijn over onszelf. Je kunt waarschijnlijk wel een aantal eigenschappen benoemen die je positief vindt aan jezelf, maar de “maar” ligt altijd op de loer.

Hoe je het ook went of keert, in je gedachten praat je altijd tegen jezelf. En wat we tegen onszelf vertellen is op zijn zachts gezegd niet altijd even opbouwend. Hierdoor kan het dus zijn dat we de hele dag negatief met onszelf in gesprek zijn. Als je buurman je de hele dag zou achtervolgen terwijl hij continu negatieve woorden in je oor fluistert, dan zou je tegen hem zeggen dat hij moet ophoepelen. Jezelf een halt toeroepen kan echter wat lastiger zijn en vergt vaak wat meer oefening.

Waarom moest ik dit ook alweer doen, zegt Liesbeth nadat ze 10 keer hardop “ik ben leuk” heeft uitgesproken. Zie jouw negatieve gedachten als een gaatje in je fietsband waardoor die langzaam leeg loopt. En zie de positieve gedachten over je zelf zoals: “ik vind mezelf leuk” als de “pomp” die de band op spanning houdt. Het is hierin dus je taak om zo goed te pompen met je eigen positieve gedachten, dat de band, ondanks het lek, niet leegloopt. Uiteindelijk zul je merken dat dat het gat in je band steeds kleiner wordt.

Hoe meer je jezelf leuk vindt, hoe meer je eigen waarde zal gaan groeien en hoe meer je het positieve in de ander kunt zien. Je aandacht zal verplaatsen van wat er allemaal niet kan, naar wat wel mogelijk is. De negativiteit van anderen en moeilijke situaties zal je dan veel minder beïnvloeden.

Je kunt niet geven aan een ander wat jezelf niet bezit. Als je jezelf kunt accepteren en je jezelf leuk vindt, dan kun je dit ook overbrengen naar anderen toe. Die het vervolgens helemaal met jou eens zijn dat jij een leukerd bent.

Pomp goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster