juli20

Vliegangst

En? Gaan jullie nog op vakantie? Vraagt mijn collega Karin.  Euh ja, Doc heeft besloten dat we dit jaar “leuk” gaan kamperen. Ik zie er een beetje tegenop omdat mijn jongste zoon nogal in zijn eigen wereld leeft en ik dan waarschijnlijk de hele vakantie “waar is de jongste gebleven” mag spelen. Ach zegt Karin lachend. Het kom vast goed. Weet je, je moet je gewoon wat meer focussen op wat er wel goed gaat.

En jullie? Gaan jullie nog ergens heen?, vraag ik om verdere discussie uit de weg te gaan. Opeens is er niets meer over van haar ontspannen blik en vrolijkheid. Terwijl ze wat met haar vingers friemelt zegt ze: Wij gaan over twee weken naar Florida. O, maar dat is toch hartstikke leuk? Jawel, stamelt ze, het probleem is alleen dat ik bang ben om te vliegen. Ik heb me over laten halen en zie er nu erg tegenop.

Geen weerstand biedend aan mijn impuls om ongevraagd advies te geven zeg ik: Een mogelijke tip is om voordat je gaat vliegen je reis positief te visualiseren. Dus dat je lekker rustig zit en reist. De zon schijnt, het is gezellig, het is ontspannen, de stoel zit lekker en je bedenkt hoe prachtig je bestemming zal zijn.

Wat ook helpt, is het verzamelen van feiten over vliegtuigen, turbulentie en veiligheid. Je zult er dan achter komen dat de techniek zeer hoogstaand is en vliegen velen malen veiliger is dan transport via de auto.

Tijdens de reis zelf kun je je adem als “anker” gebruiken. Door je te focussen op je diepe buikademhaling zal je spanning verminderen en je angsten doen verdwijnen. Je aandacht verleggen van de turbulentie naar de mooie ogen van je partner zal ook zeker bijdragen aan een fijne vlucht.

Ach zeg ik glimlachend, het komt vast goed. Je moet je gewoon wat meer focussen op wat er wel goed gaat!

 

Reis goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster

Testimonials

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.