mei18

Opgebrand Gelukkig

Je doet ook veel teveel! Zei van de week mijn goede vriendin en fysiotherapeut met een afkeurende blik toen ik over de pijn in mijn nek en schouders klaagde. Typische spanningsklachten. Het is waar, ik wil altijd alles doen en kunnen en het liefst allemaal te gelijk. Die instelling heeft mij in het verleden net als 14% van werkend Nederland al eens een burn-out opgeleverd. Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest en komt voort vanuit langdurige stress.

Anders dan veel mensen denken is het hebben van een burn-out niet een verschijnsel van luie of werk ontwijkende mensen. Het zijn vaak de perfectionisten en of de meest toegewijde en hardst werkende personen binnen een bedrijf. Als je door een burn-out wordt gevangen dan heb je de neiging om jezelf te schamen en schuldig te voelen. In plaats van dat je jezelf even wat rust gunt, trek je de oogkleppen wat strakker aan en stook je je energiereserves nog verder op totdat er niks meer valt te verbranden.

Ik heb mijn eigen burn-out periode als een moeilijke en verwarrende tijd ervaren waarbij ik continu moe was. Toch heb Ik geluk gehad want zowel mijn werkgever als mijn naasten toonden zich begripvol en hebben mij de ruimte gegeven om te herstellen.

Een goede manier om met een burn-out om te gaan, is te accepteren dat je enige tijd rust moet nemen. De volgende stap is om met of zonder professionele ondersteuning te zoeken naar de oorzaak van de burn-out. De “angel” is meestal terug te vinden in hoe iemand in het leven staat, welke betekenis hij of zij aan gebeurtenissen geeft en hoe de persoon zichzelf beoordeeld. De kunst is dan om oude denkpatronen te verruilen voor meer opbouwende gedachten.

Mocht je een burn-out hebben, weemoed dan niet. Het is vermoeiend, maar ook een prachtige kans om te groeien. Ja het is waar dat ik nog steeds te veel dingen doe, maar ik heb geleerd om van mijn bezigheden te genieten en op tijd een stapje terug te doen en dat maakt een wereld van verschil!

 

Brand goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster

Testimonials

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.