juli06

Mobiele Ergernis

'Hey, gezelligerd!', roep ik Doc toe. Het is weer zover. Zitten we net aan tafel te genieten van een door mijzelf met liefde vervaardigde maaltijd, als haar mobieltje weer eens bliept, trilt en oplicht. Weg is haar aandacht. Voor mij althans, want ze heeft wel aandacht voor weer een leuke app van haar zus. Geen oog meer voor het eten of oren voor mijn verhalen.

Mijn opmerking trekt de aandacht van Doc, want we hebben de afspraak dat we tijdens het eten niet met onze mobieltjes bezig zijn. Een afspraak waar zeker 50% van onze relatie zich aan houdt. Doc tikt snel wat op haar mobieltje en legt hem opzij. Ik wil verder met mijn verhaal als haar telefoontje weer bliept.

Dat wordt straks nog wat met die jongens, verzucht ik. Zie het al helemaal voor me. Met z'n vieren aan de eettafel. Jij en de jongens verstopt achter jullie mobieltjes terwijl ik filosofische gedachten met jullie wil delen. Ik zie dat Doc haar best doet om niet te rollen met haar ogen, maar ik zet door.

Massaal zitten we de hele dag naar een scherm te staren. We kijken haast alleen nog maar op om een ander scherm te zoeken. Wisselend tussen mobiel, tablet of tv. We zijn voortdurend afgeleid van het huidige moment. Ondertussen word het eten niet meer echt geproefd, worden gesprekken niet meer echt gevoerd, wordt er geen echt contact meer gemaakt.

Laten we nou elke dag een moment te kiezen waarbij alle mobiels in een la gaan en de tv en tablet even worden uitgeschakeld. Dat iedereen weer contact met elkaar maakt en vraagt: hoe gaat het eigenlijk met jou? Dat er ongestoord antwoord kan worden geven. Voor veel mensen zal dit even wennen zijn. Zij zullen onrust voelen maar als die onrust gezakt is kan er ruimte ontstaan voor jezelf en anderen.

Oe! Bedenk ik mij ineens. Dit is een goed onderwerp voor mijn column. Als vanzelf gaat mijn hand op zoek naar mijn mobiel. Daar zit een mooie app op waar ik mijn notities en ideeën in opsla.....

Hey gezelligerd!

Heb het goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster

Testimonials

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.