mei23

Hectische rust

Kalm aan en rap een beetje! Deze uitspraak van Herman Finkers is tekenend voor hoeveel mensen het leven ervaren. Aan de ene kant volledig deel willen nemen aan alles wat het leven te bieden heeft en aan de andere kant een sterke behoefte aan rust hebben. Een van mijn cliënten beschrijft dit gegeven zeer treffend: "...vol het gaspedaal in trappen terwijl je de handrem aantrekt."

Het proberen om met deze dualiteit te leven kost een hoop energie en kan een gevoel van ongemak en stress veroorzaken. Als counselor leer ik mensen hoe zij in deze hectische tijd met zichzelf en in samenhang met hun omgeving kunnen leven. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik in de drukte van de dag soms ook wel eens mijn werkzame adviezen vergeet.

Onlangs viel een inspirerend moment mij ten deel. Om een mooie columnfoto te bemachtigen heb ik de hulp ingeroepen van fotografe Rosalie Beltman. Vanwege het vele natuurgroen kozen we de “Linie” te Den Helder als locatie. Omdat ik wat te vroeg was nam ik plaats op een bankje. De zon scheen en de drukke gedachten maakte langzaam plaats voor de rust en de schoonheid van de omgeving. Het was een moment waarop ik besefte dat het zonde is om alleen maar van taak tot taak te leven.

Ik bedacht dat er niet veel voor nodig is om tot jezelf te komen en je rust te pakken. Plan wat eigen tijd in. Gun jezelf de gelegenheid om eens een keer wat anders te doen. Te ontsnappen uit je gedachten en je dagelijkse routine.

Maak bijvoorbeeld een wandeling door het bos, stap van je fiets af om naar een bloem in de berm te kijken of uit je auto om het landschap te aanschouwen. Wacht op een bus die niet komt of wees te vroeg voor een afspraak.

Wat je ook doet. Wees bewust van je omgeving hoe mooi of lelijk die ook is.

Haal diep adem en verzucht tegen jezelf: alles is goed.

Heb het goed met vriendelijke groet,

Richard Koster

Testimonials

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.