feb10

De verbeterde ontwijking

Ik ben nou eenmaal zo, verzucht mijn 17 jarige cliënt Bas als hij mij zijn cijferlijst toeschuift. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar. De frustratie is in zijn ogen leesbaar. Bas is sinds kort bij mij in behandeling om zijn “studieontwijkend gedrag” aan te pakken. Bas vind het lastig om gemotiveerd te blijven en het is hem tot nu toe nog niet gelukt om enige structuur en planning in zijn schoolwerkzaamheden te brengen. Een gegeven dat duidelijk in zijn cijferlijst naar voren komt. 

Wat vind je zelf van de cijferlijst? vraag ik zo neutraal mogelijk. Moedeloos buigt Bas zijn hoofd tot net boven de tafel waaraan wij zitten. Een seconde lang blijft zijn voorhoofd boven de tafel zweven waarna hij het met een lichte bonk op het blad laat vallen. Waar-de-loos mompelt Bas zachtjes. En wat zou je willen? Bas haalt hij zijn schouders op. Weet ik veel, dit in ieder geval niet, antwoord hij vanaf het tafelblad. Bas! roep ik enthousiast, dit is fantastisch! Dan is dit een geweldig rapport! Hier kunnen we wat mee. Bas heft zijn hoofd net genoeg op om mij met zijn puberblik te laten weten dat ik gek ben.  Oké, je schoolresultaten zijn niet om over naar huis te schrijven, maar je weet in ieder geval nu heel zeker wat je niet wilt en dat is een geweldige start.

Het heeft allemaal geen zin. Het lukt me toch niet om te veranderen. Bas komt langzaam overeind als hij dit zegt. Denk je Bas, dat je vandaag iets zou kunnen doen dat je leven aanzienlijk zou kunnen verslechteren? Je zou bijvoorbeeld een roofoverval kunnen plegen, aan de drugs kunnen gaan op Geert Wilders kunnen stemmen of mij hier nu neer kunnen steken. Denk je dat al deze extreme gedragingen het verloop van je leven negatief kunnen beïnvloeden? Euh, ja zegt Bas met een frons op zijn voorhoofd. Als je dus kunt aannemen dat je dingen kunt doen die je situatie verslechteren, dan kunnen we dus ook aannemen dat we acties kunnen ondernemen die ons en onze situatie aanzienlijk kunnen verbeteren.

Het mooie is nu dat je weet wat je niet meer wilt. Voor jou nu de schone taak om te bepalen wat je wel wilt. Je hebt keuzes die leiden naar je doel en die je er vanaf brengen. Het is jou verantwoordelijkheid om te bepalen of je nu eenmaal zo bent of dat je vandaag de eerste nieuwe start maakt op de weg naar wie je wil en kan zijn.

Dus beste Bas, vertel eens? Wat kan je vandaag doen om je situatie te verbeteren?

Verbeter goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster

Testimonials

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.