nov05

De leuke leukerd

Je uitdaging voor aankomende periode is:  jezelf vertellen dat je een super leuk persoon bent. Je gaat dagelijks hardop tegen jezelf zeggen:  ik ben leuk, ik ben oké. En dit zeg je zo vaak je maar kan.  Moet dat echt?  Mijn cliënt Liesbeth kijkt me bedenkelijk aan. Als je in een drukke supermarkt bent kun je het het beste even in jezelf doen, maar ik beloof je de oefening doet wonderen. Met een bemoedigende blik zeg ik tegen haar, laten we het eens proberen. Het is duidelijk dat Liesbeth zich wat opgelaten voelt. De woorden komen aarzelend over haar lippen. 

De meeste mensen zullen dezelfde aarzeling als Liesbeth voelen als ze gevraagd worden om tegen zichzelf te zeggen dat ze leuk zijn. Dit komt omdat we doorgaans niet zo positief zijn over onszelf. Je kunt waarschijnlijk wel een aantal eigenschappen benoemen die je positief vindt aan jezelf, maar de “maar” ligt altijd op de loer.

Hoe je het ook went of keert, in je gedachten praat je altijd tegen jezelf. En wat we tegen onszelf vertellen is op zijn zachts gezegd niet altijd even opbouwend. Hierdoor kan het dus zijn dat we de hele dag negatief met onszelf in gesprek zijn. Als je buurman je de hele dag zou achtervolgen terwijl hij continu negatieve woorden in je oor fluistert,  dan zou je tegen hem zeggen dat hij moet ophoepelen. Jezelf een halt toeroepen kan echter wat lastiger zijn en vergt vaak wat meer oefening.

Waarom moest ik dit ook alweer doen, zegt Liesbeth nadat ze 10 keer hardop “ik ben leuk” heeft uitgesproken. Zie jouw negatieve gedachten als een gaatje in je fietsband waardoor die langzaam leeg loopt. En zie de positieve gedachten over je zelf zoals: “ik vind mezelf leuk” als de “pomp” die de band op spanning houdt. Het is hierin dus je taak om zo goed te pompen met je eigen positieve gedachten, dat de band, ondanks het lek,  niet leegloopt. Uiteindelijk zul je merken dat dat het gat in je band steeds kleiner wordt.

Hoe meer je jezelf leuk vindt,  hoe meer je eigen waarde zal gaan groeien en hoe meer je het positieve in de ander kunt zien. Je aandacht zal verplaatsen van wat er allemaal niet kan, naar wat wel mogelijk is. De negativiteit van anderen en moeilijke situaties zal je dan veel minder beïnvloeden.

Je kunt niet geven aan een ander wat jezelf niet bezit. Als je jezelf kunt accepteren en je jezelf leuk vindt,  dan kun je dit ook overbrengen naar anderen toe. Die het vervolgens helemaal met jou eens zijn dat jij een leukerd bent.

Pomp goed en met vriendelijke groet,

Richard Koster

Testimonials

 • Juni 2015

  Author Richard Koster

  Richard heeft een positieve, realistische kijk op het leven en is daarmee uitstekend in staat om ondersteuning te bieden op verschillende gebieden waarop men vast kan lopen. Zeer Praktisch en bruikbaar!
  O.G.

 • Augustus 2014

  Author Richard Koster

  Bedankt voor de professionele hulp bij het begeleiden van onzekere leerlingen.
  P.A.

 • Juli 2015

  Author Richard Koster

  Ontspanning, Energie en Inzicht avonden....Een absolute aanrader!
  R.P.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven om mijn dagelijks leven met meer geduld, zonder oordelen en met vertrouwen te beleven. Dit heeft mij veel rust gebracht.

  D.K.

   

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard is een zeer kundige gesprekspartner die de vinger op de zere plek legt, die zinvolle handvatten geeft om hiermee aan het werk te gaan. Dank voor je nuttige inbreng.

  M.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Mindful Parenting: een aanrader voor elke ouder die bewust of onbewust verstrikt raakt in relatie met je kind, jezelf en je directe omgeving. Het heeft mijn dagelijks leven in positieve zin verrijkt.

  J. U.

 • Januari 2016

  Author Richard Koster

  Geweldige trainer! Heb de Power Buddha gedaan. Om je ultieme kracht in jezelf te ondekken. Geweldige training. Helemaal opgeladen en tot rust gekomen. Ik ben nu bewust van mijn eigen kracht die in mij zit. The sky is the limit and beyond!

  D.J.

   

 • Februari 2016

  Author Richard Koster

  Ik voelde mij snel op mijn gemak, in de praktijk hangt een goede sfeer. Het was een bijzonder prettig en flexibel programma. Het goede gevoel wil ik vast houden.

  M.S.

 • Oktober 2016

  Author Richard Koster

  Ik heb een goede op maat gesneden therapie gevolgd waardoor ik het al snel weer zelf aankon. Richard is inlevend, deskundig en eerlijk. Hij houdt je niet onnodig aan het lijntje.

  A.S.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  De cursus Mindful Parenting heb ik als leerzaam en inzichtgevend ervaren. Ik merkte dat ik continu druk was met van alles, behalve met wat echt telt. Het “stilstaan” bij mijn gevoelens en gedachten heeft mij gebracht dat ik nu bewust ben wat voor mij belangrijk is en hoe ik beter voor mezelf en mijn gezin kan zorgen. Ontzettend bedankt!

  T van S

 • April 2016

  Author Richard Koster

  Richard is een fijne, uiterst vriendelijke persoonlijkheid die snel knelpunten in kaart kan brengen. Tevens zijn de "gereedschappen" om met die knelpunten aan de slag te gaan kundig en zeer van waarden. Een veilige plek om te kunnen helen als mens.

  R.B.

 • November 2018

  Author Richard Koster

  Een hele praktische cursus die goed in te passen is in het dagelijks leven. Je leert veel verschillende meditatie technieken die makkelijk uit te voeren zijn. Ook krijg je veel achtergrond informatie die duidelijk maakt waarom je op een bepaalde manier reageert. Een echte aanrader waar je veel aan hebt met zeer deskundige begeleiding.

  A.S.

 • Februari 2017

  Author Richard Koster

  Richard heeft mij weer laten geloven in mijn kwaliteiten en mogelijkheden. Ik focus me nu niet meer op de dingen die ik niet heb of mis.

  B.W.

Contact

 • Violenstraat 61 
 • 1782 KB Den Helder
 • kvk 53676122
 • M. +31 (0)6 – 25 21 63 27
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.